Infectați cu coronavirus, au primit amenzi usturătoare după ce au stat în casă: greșeala costisitoare

de: Alexandru Puiu
30 12. 2020

Spre deosebire de România, unde se calcă lumea în picioare la mall, iar interesul pentru coronavirus a scăzut brusc, în unele țări, îți iei amendă și după ce ai stat acasă infectat cu Covid-19.

În Austria, foarte multe persoane care au fost infectate cu noul coronavirus s-au trezit amendate cu 300 de euro, alternativa fiind să petreacă 6 zile după gratii. Motivul din spatele acestui set de circumstanțe a fost unul cât se poate de logic și a plecat de la faptul că persoanele infectate, după ce au fost depistate pozitiv, s-au întors acasă la partenerul de viață aparent negativ pentru a-și petrece perioada de carantină împreună.

În mod previzibil, oamenii au fost cât se poate de dezamăgiți de situație, având în vedere că statul austriac nu le-a pus la dispoziție o alternativă, nu le-a oferit un loc de cazare gratuit pentru a nu fi nevoiți să se întoarcă acasă. Potrivit televiziunii austriece ORF, până în prezent sunt cunoscute șapte astfel de cazuri, dar se presupune că ar exista multe altele.

Gerd Pedarnig este unul dintre cei afectați și povestește ce i s-a întâmplat. El este de meserie tehnician ortoped și locuiește împreună cu partenera sa de viață, într-un apartament de 60 de metri pătrați din Weißbriach. La mijlocul lunii noiembrie, suspiciunea de coronavirus a fost confirmată la bărbat. Imediat după, el a trebuit să intre în carantină la domiciliu.

„Când am obținut rezultatul pozitiv, am spus că locuiesc în apartament cu partenera mea. Aceasta a fost sunată și întrebată când a fost ultima dată în contact cu mine. Ea a răspuns ca în această dimineață, locuind împreună.” Ulterior, li s-a trimis amendă penală, dar nimeni nu a fost vreodată la domiciliul lor pentru a verifica dacă respectă cerințele izolării, a mai relatat persoana supărată teribil de întreaga situație.

Pedernig a spus că, deși s-a conformat și a făcut totul bine, a primit totuși o amendă de 300 de euro. După acest eveniment, a declarat că, cel mai probabil, nu va mai indica persoane de contact, data viitoare. Partenera lui nu s-a infectat. A rămas sănătoasă. Ca persoană de contact din categoria 1, ea a păstrat, de asemenea, o distanță suficientă în micul apartament. Nu trebuie uitat că în familie se are adesea grijă de partenerii de viață bolnavi, atunci când aceștia au simptome. Cu toate acestea, acest lucru nu este luat în considerare din punct de vedere legal.

Mai multe persoane amendate în același set de circumstanțe sunt reprezentate legal de avocatul Ulrich Salberg. El este convins că amenzile au fost acordate ilegal. „O condiție prealabilă pentru orice răspundere penală este un comportament alternativ legal. Trebuie să mă pot comporta în așa fel, încât să nu pot fi urmărit penal. Asta nu este posibil aici, pentru că, unde ar trebui să meargă partenera ? El nu o poate lăsa afară, iar ea nu poate merge la un hotel, căci acestea sunt închise. Nu poate merge nici la rude, acest lucru fiind interzis conform măsurilor anti-Corona „, a explicat Salberg, pentru ORF.